Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od biaÅ‚ek. BiaÅ‚ka ubić ze szczyptÄ… soli oraz 8 Å‚yżkami wody na pianÄ™. Do piany, nadal ubijajÄ…c, dodawać po żółtku, Å‚yżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa bÄ™dzie sztywna. MÄ…kÄ™, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. FormÄ™ do pieczenia (25 x 35 cm) wyÅ‚ożyć papierem, a papier wysmarować margarynÄ… i wysypać buÅ‚kÄ… tartÄ…. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. FormÄ™ z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, poÅ‚ożyć do góry dnem na czystej Å›ciereczce i zostawić do wystygniÄ™cia. NastÄ™pnie odwrócić jÄ…, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.