<- Odświeżanie bab drożdżowychLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaOponki - przepis Cioci Anieli ->

PDF Drukuj

OMLECIKI Z KREMEM

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 830 razy.





2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna do wysmarowania blachy

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wylewać łyżką na płaską, wysmarowaną margaryną blachę, formując z niego koła o średnicy około 10 cm. Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Ciepłe ciasto przenosić na lniane ściereczki posypane cukrem pudrem, delikatnie złożyć na pół i pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciastka szprycować bitą śmietaną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności