<- Strucla z makiemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaStrucla z makiem i migdałami ->

PDF Drukuj

Strucla z makiem I

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1343 razy.




Rozczyn i ciasto:
3 dag drożdży
cukier
mleko
50 dag mąki
7 dag cukru
1 jajo
1 szklanka mleka
7 dag tłuszczu (smalcu i margaryny)
Nadzienie:
30 dag maku
wrząca woda
15 dag cukru
olejek migdałowy do smaku
(skórka cytrynowa)
3 dag masła
(5 dag rodzynków)
2 białka
masło do smarowania formy

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić w wodzie; gdy mak rozciera się w palcach, odcedzić go i pozostawić na noc na sicie do osączenia, nazajutrz przemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać wszystkie składniki do smaku, wymieszać je. Przygotować ciasto jak na bułeczki, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części; ciasto wywałkować nadając mu kształt prostokąta. Na ciasto wyłożyć połowę maku, nadzienie rozsmarować równo, zwinąć struclę ciasno w wałek; zakończenie ciasta z obu boków zawinąć do środka. Struclę wyłożyć do wysmarowanej formy (najlepiej wąskiej i długiej jak na keks lub piernik), postawić do wyrośnięcia; uformować drugą struclę z drugiej połowy ciasta i maku. Gdy ciasta w formach przybędzie jeszcze raz tyle, wstawić do dobrze ogrzanego pieca, upiec (45 min.). Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia w formie, ostrożnie wyjąć i ostudzić oparte pół leżąco o brzeg stolnicy dla szybszego ostudzenia, aby nie podeszło parą. Po wierzchu można polukrować lub posypać cukrem. Podawać następnego dnia.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności