<- JemiołaLista potraw z grupy: Info - o ....Jogurty ->

PDF Drukuj

Jeżyny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4007 razy.


Są bogate w witaminy A, B, sole mineralne, potas, wapń, magnez.

Jeżyny są jednymi z najlepszych owoców, jakie ofiarowuje nam jesień. Placki z jabłkami i jeżynami, dżem i galaretka z jeżyn to przysmaki nie tylko dla dzieci. Gdzieniegdzie do dziś popularny jest kordiał jeżynowy. Na bolące gardło i chrypkę dobrze jest lizać i powoli łykać łyżkę dżemu jeżynowego. Tak, jak czarne jagody, jeżyny mają działanie ściągające i antyseptyczne. Ocet winny z sokiem jeżynowym jest znakomitym środkiem na owrzodzenia błony śluzowej ust i lekką biegunkę.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności