Ciasto:
8 żółtek
25dag cukru
1 cytryna (sok)
9 białek (piana)
16 dag mąki
tłuszcz do smarowania formy
Nadzienie:
25 dag orzechów laskowych
25 dag cukru w mączce
wanilia
12 dag gęstej śmietany
Lukier waniliowy:
30 dag cukru
1/2 szklanki wody
cukier z wanilią
Wyłożyć tortownicę papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto jak podano w przepisie na tort biszkoptowy kawowy, upiec, wyłożyć z tortownicy, zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: zrumienić orzechy na złoty kolor, oczyścić w ściereczce z łupinki nasiennej, zemleć z cukrem na maszynce do orzechów. Zmielone orzechy utrzeć w misce, dodać wanilię i tyle śmietany, by nadzienie dało się łatwo rozsmarować na torcie. Placek przekrajać na 3 części, przełożyć 2 razy nadzieniem, posmarować boki, wyrównać, omieść z okruszyn. Sporządzić lukier: z cukru i wody ugotować syrop II stopnia, utrzeć; gdy zbieleje, dodać cukier z wanilią (i odrobiną kwasku cytrynowego). Tort polukrować ciepłym lukrem, boki posmarować lukrem. Przenieść na 3 nożach na podstawę tortową, przybrać. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia.