Ciasto kruche:
12 dag mąki
8 dag masła
4 dag cukru
2 żółtka surowe
Ciasto makowe:
28 dag maku
8 żółtek
14 dag cukru
skórka cytrynowa
10 dag skórki pomarańczowej
8 białek (piana)
3 dag bułki tartej
lukier cytrynowy
Mak zalać wrzącą wodą, nakryć i pozostawić na kilka godzin. Gdy ziarnka maku rozcierają się pod naciskiem palców, mak odcedzić przez gęste sito i osączyć przez noc. Sporządzić ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, ciasto zarobić. Gdy wszystkie składniki połączą się, ciasto wynieść w chłodne miejsce. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, aż placek lekko zrumieni się. Sporządzić ciasto makowe: Mak zemleć 3 razy w maszynce przez gęste sitko. Bułkę tartą przesiać. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową, zmielony mak rozetrzeć. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać tartą bułkę, ciasto wymieszać. Masę wyłożyć na kruchy placek, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec (3/4 godz.). Tort oblukrować lukrem gotowanym lub utartym z białka, cukru pudru i soku z cytryny.