1 kg jabłek
25 dag tartej bułki
15 dag masła lub margaryny
10 dag cukru pudru
szklanka ubitej słodkiej śmietanki
szklanka dżemu malinowego
JabÅ‚ka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na ósemki, przeÅ‚ożyć do rondla, podlać szklankÄ… wody i ugotować do miÄ™kkoÅ›ci. Przetrzeć przez nylonowe sitko i ostudzić. MasÅ‚o stopić na patelni, dodać tartÄ… buÅ‚kÄ™ i cukier, chwilÄ™ przesmażyć. W szklanej misce ukÅ‚adać warstwami purée jabÅ‚kowe, dżem i masÄ™ buÅ‚czanÄ…, na przemian aż do wyczerpania skÅ‚adników. MiskÄ™ wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Podawać z bitÄ… Å›mietanÄ….