<- Placek drożdżowy 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPLACEK DROŹDŹOWY POSPOLITY ->

PDF Drukuj

PLACEK DROŹDŹOWY "NAPRĘDCE"

Dodano: 2010-01-01 14:34:38
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1356 razy.



0,5 kg mąki,
15 dag cukru,
10 dag margaryny,
2 jaja,
0,25 I mleka,
3 dag drożdży,
pół łyżeczki soli,
1 paczka cukru waniliowego,
cukier puder do posypania.

W połowie ciepłego mleka rozrobić drożdże, przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Jaja utrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić w reszcie ciepłego mleka. Do ogrzanej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jaja, mleko z tłuszczem, dodać sól, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Wyłożyć do natłuszczonej formy, postawić w cieple, po podrośnięciu wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności