<- Krem poziomkowy lub malinowyLista potraw z grupy: DeserKrem rabarbarowy ->

PDF Drukuj

Krem poziomkowy lub truskawkowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1290 razy.



2 dkg żelatyny
20 dkg śmietanki kremowej lub śmietany
3 łyżki wrzącej wody
40 dkg poziomek lub truskawek
20 dkg cukru
3 białka (piana)

Źelatynę opłukać, namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącej wodzie i dla podgrzania wstawić do ciepłej wody. Owoce przebrać, opłukać starannie, osączyć, wybrać kilka dużych sztuk do przybrania, resztę zmiażdżyć. Ubić białka na sztywną pianę, dosypując po trochu cukier. Ubić śmietanę. Do piany z białek z cukrem wlewać po trochu żelatynę ciągle ubijając. Gdy zacznie gęstnieć, dodawać owoce i ubijać dalej. Krem w porę wymieszać z ubitą śmietanką. Jeżeli dodamy ją za późno - źle się wymiesza. Gdy dodamy ją zanim masa dostatecznie zgęstnieje - śmietanka podpływa na powierzchnię.
Gęstniejący krem wyłożyć do kompotiery lub podzielić od razu do kompotierek i ostudzić. podaniem przybrać jagodami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności