Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2865 razy.
Chrakterystyka kuchni niemieckiej sprowadza się najczęściej do określeń: nieciekawa, bez inwencji. Dodatkowo mówi się, że wywodzi się ona z jednej strony z mało zmysłowego stylu życia mieszczaństwa germańskiego z drugiej zaś - z ciągłego oszczędzania. Nie wolno jednak zapominać,iż w średnowieczu potrawy serwowane na cesarskim dworze cieszyły uznaniem w całej Europie. Wśród zup niemieckich wyróżnia się lekkie, mało esencjonalne, o różnych odmianach smakowych oraz "mocne" rosoły na mięsie. Sporo uznania zbierają wędliniarze, nie tylko za hamburskie szynki, ale za salcesony, rolady, metki, a także lokalne smakołyki, do których należą np. frankfurterki /rodzaj cienkich kiełbasek smażonych na tłuszczu i podawanych na gorąco/. Spośród warzyw Niemcy przedkładają nade wszystko kapustę i ogórki (często w kwaszonej postqci/, a także pietruszkę i seler, które nadają duszonym potrawom słodkawy smak. Kucharze znad Łaby i Szprewy doskonale opanowali technikę długotrwałego pieczenia, z dużą ilością przypraw, również z sosem brunatnym podprawionym mąką. Wiele dobrego można powiedzieć o niemieckich cukierniach - oni to właśnie wymyślili tak popularne dziś pączki. Ryby - zarówno słodkowodne, jak i morskie - stanowią znaczący procent w pożywieniu Niemców. Dwie potrawy na stałe weszły do gastronomicznego jadłospisu świata: hamburska zupa z węgorza, w smaku przypominająca nieco polską czerninę, oraz rolmopsy - zawijane rolady śledziowe z kwaszonym ogórkiem i cebulą, marynowane w zalewie korzennej. Niemcy lubią także przyrządzać ryby właśnie z pietruszką i selerem, na półsłodko lub pieczone z dużą ilością rozmaitych korzeni. Nie byłoby niemieckiej uczty bez narodowych napojów - wina, wcale nie gorszego od sławnych marek francuskich hiszpańskich, oraz piwa - w tysiącach odmian i smaków, o różnej mocy i zawartości goryczki.
Za mało napisane ... Nadesłał(a): Monika gielarek <nutkax@vp.pl> 2005-12-06 22:12:00
Ale walek szkoda ze nie ma tego wiecej.
Ale i tak pozdro i dzieki Nadesłał(a): Elmo 2006-02-27 22:02:01