<- Budyń z twarogu z poziomkamiLista potraw z grupy: DeserBułeczki zapiekane z makiem ->

PDF Drukuj

Bułeczki z bitą śmietanką

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 927 razy.



40 dag mąki pszennej
2,5 dag drożdży
1 szklanka mleka
10 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
sól
1/3 szklanki wody
2 szklanki bitej śmietanki
2 łyżki cukru pudru

Drożdże rozpuścić w małej ilości podgrzanego mleka, dodać do połowy mąki rozmieszanej z pozostałym ciepłym mlekiem zmieszanym z osłodzoną wodą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki oraz stopione masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk i brzegów naczynia. Uformować małe bułeczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na lekko natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 230C przez 25-30 min. Z upieczonych bułeczek ściąć czubki tak, aby powstało wgłębienie. Wypełnić je bitą śmietanką, przykryć odciętymi "czapeczkami" i posypać cukrem pudrem.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności