<- Budyń z twarogu z poziomkamiLista potraw z grupy: DeserBułeczki zapiekane z makiem ->

PDF Drukuj

Bułeczki z bitą śmietanką

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1538 razy.



40 dag mÄ…ki pszennej
2,5 dag drożdży
1 szklanka mleka
10 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
sól
1/3 szklanki wody
2 szklanki bitej śmietanki
2 łyżki cukru pudru

Drożdże rozpuÅ›cić w maÅ‚ej iloÅ›ci podgrzanego mleka, dodać do poÅ‚owy mÄ…ki rozmieszanej z pozostaÅ‚ym ciepÅ‚ym mlekiem zmieszanym z osÅ‚odzonÄ… wodÄ…. Zaczyn odstawić w ciepÅ‚e miejsce. Gdy wyroÅ›nie, dodać resztÄ™ mÄ…ki oraz stopione masÅ‚o i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rÄ…k i brzegów naczynia. Uformować maÅ‚e buÅ‚eczki wielkoÅ›ci orzecha wÅ‚oskiego i uÅ‚ożyć na lekko natÅ‚uszczonej i posypanej mÄ…kÄ… blasze. Odstawić do wyroÅ›niÄ™cia. Gdy wyrosnÄ…, posmarować rozbeÅ‚tanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 230°C przez 25-30 min. Z upieczonych buÅ‚eczek Å›ciąć czubki tak, aby powstaÅ‚o wgÅ‚Ä™bienie. WypeÅ‚nić je bitÄ… Å›mietankÄ…, przykryć odciÄ™tymi "czapeczkami" i posypać cukrem pudrem.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności