<- Budyń kolorowyLista potraw z grupy: DeserBudyń meklemburski z gruszkami ->

PDF Drukuj

Budyń makowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1632 razy.



14 dkg maku
12 dkg cukru
4 dkg skórki pomarańczowej
4 białka (piana)
skórka cytrynowa
1 łyżeczka tartej bułki
4 żółtka
1 dkg masła i mąka do formy

Mak zalać wrzącą wódą i odstawić. Gdy napęcznieje tak, że da się rozetrzeć w palcach, odcedzić przez gęste sito, osączyć, zemleć kilka razy przez gęste sito. (pasztetowe).
Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać po trochu zmielony mak i utrzeć na pulchną masę, wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową. Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 min. Formę wyjąć, otworzyć, sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, pozostawić przez chwilę w otwartej formie do przestygnięcia. Okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje. Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu. Podawać z sosem z wina lub waniliowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności