<- Suflet jablkowyLista potraw z grupy: DeserSuflet krolewski ->

PDF Drukuj

Suflet jabłkowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 694 razy.



50 dkg kwaśnych jabłek
4 białka (piana)
ok. 20 dkg cukru
2 dkg masła do smarowania półmiska
skórka cytrynowa

Jabłka opłukać, ułożyć ciasno w rondlu i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Ogniotrwały półmisek posmarować masłem. Ubić pianę, wmieszać ją (rózgową trzepaczką do ubijania) do gorącej marmolady; gdy się połączy, odstawić z płyty, przyprawić skórką cytrynową. Masę wyłożyć łyżką spiętrzając ją na półmisku ogniotrwałym, ustawić na blasze i włożyć do gorącego piekarnika (ok. 220C). Gdy suflet wyrośnie i powierzchnia jego lekko zrumieni się (ok. 20 min j, podawać wprost z pieca, gdyż suflet stygnąc szybko opada.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności