<- Dynia po hinduskuLista potraw z grupy: DeserDżemowy deser ->

PDF Drukuj

Dynia z orzechami KABAK TATLISI

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1663 razy.



Kuchnia turecka
1/2 kg dyni
3/4 szklanki cukru
1-1/2 szklanki posiekanych migdałów lub
orzechów włoskich
bite śmietana lub śmietanka
siekane orzechy do przybrania (dowolnie)

1. Dynię obrać, usunąć ziarna i białe włókna, pokrajać w małą kostkę.
2. W małym wysokim garnku układać warstwami dynię, posypując cukrem z orzechami.
3. Wlać tyle wody, aby tylko przykryła zawartość garnka.
4. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć płomień, dusić na małym
ogniu, aż dynia wchłonie wodę, około 45 min.
5. Odstawić do wystygnięcia.
6. Podawać posypaną orzechami z bitą śmietaną lub lekko osłodzoną śmietanką.
Proporcje dla 3-4 osób.
Uwaga: Dynię można doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki
imbiru lub 1/4 łyżeczki goździków i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności