<- Kwas buraczanyLista potraw z grupy: DeserKwas cytrynowy ->

PDF Drukuj

Kwas chlebowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1259 razy.



7,5 I wody
50 dag cukru
1 kg suszonego razowego chleba
2,5 dag drożdży
2,5 dag rodzynków
1 dag suszonego chmielu

Zagotować 5 I wody, zalać chleb i odstawić na 12 godz. Chmiel zalać wodÄ… (2,5 I) i gotować na sÅ‚abym ogniu przez 20 min. Zestawić z ognia, naczynie szczelnie przykryć, obwiÄ…zać Å›ciereczkÄ… i odstawić na 3-4 godz. NastÄ™pnie obydwa pÅ‚yny przecedzić i poÅ‚Ä…czyć, dodać cukier, rodzynki i drożdże roztarte z odrobinÄ… cukru (temperatura pÅ‚ynu powinna wynosić ok. 30°C). Zostawić w ciepÅ‚ym miejscu na 15-20 godz. Po tym czasie przecedzić i rozlać do szczelnie zamykanych butelek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności