<- Pudding-wulkanLista potraw z grupy: DeserRogi obfitości ->

PDF Drukuj

Rogaliki z Monferrato

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1211 razy.



Kuchnia włoska
140 g gładkiej mąki kukurydzianej
100 g pszennej mÄ…ki
2 łyżki mąki do posypania blaszki do pieczenia
140 g masła i 30 g do posmarowania blaszki
100 g cukru
2 żółtka i szczypta soli
1 torebka wanilii

MÄ…kÄ™ kukurydzianÄ… dobrze wymieszać z mÄ…kÄ… pszennÄ… i zagnieść ciasto z dodatkiem cukru, soli, masÅ‚a, wanilii i żółtek. Ciasto uformować w kulÄ™ i zostawić na pół godziny, by odpoczęło. NastÄ™pnie podzielić je na 2 lub 3 części i kolejno wkÅ‚adać do woreczka do wyciskania kremu z koÅ„cówkÄ… w ksztaÅ‚cie gwiazdki. Na stolnicÄ™ posypanÄ… mÄ…kÄ… wyciskać dÅ‚ugie paski ciasta, a nastÄ™pnie pociąć na dziesiÄ™ciocentymetrowe kawaÅ‚ki i ukÅ‚adać na posmarowanej masÅ‚em i posypanej mÄ…kÄ… blasze do pieczenia, nadajÄ…c paskom ksztaÅ‚t półksiężyca. Piec 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200°C, aż rogaliki zrumieniÄ… siÄ™ na kolor zÅ‚ocisty.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności