<- Kurczak błyskawiczny Wen Szan Ci TingLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurczak duszony ->

PDF Drukuj

Kurczak chrupiący

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1234 razy.



Kuchnia chińska
1 duży kurczak
2 łyżeczki soli
2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1 /2 łyżki cukru
1 /2 łyżki octu
1i1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżki
przyprawy maggi z 1 łyżka wody
3 łyżki wody
1 i 1/2 łyżki wytrawnego białego wina lub wody i 3 łyżki mźki ziemniaczanej
olej do głębokiego smażenia

1. Całego kurczaka natrzeć solą i imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz.
2. Pokrajać kurczaka na 16-20 części.
3. Wymieszać na pastę: cukier z octem, sos sojowy lub maggi z wodą, wino i mąkę.
4. Posmarować kawałki kurczaka połową pasty, ułożyć na talerzu, pozostawić w przewiewnym miejscu na 2 godz.
5. Posmarować kurczaka resztą pasty, odstawić na godzinę.
6. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć po 8-10 kawałków kurczaka przez 3 min; aż mięso będzie chrupiące.
7. Podawać z bułeczkami na parze MAN-TOU i sosem sojowo-czosnkowym
Proporcjedla4-6 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności