Kuchnia chińska
1 kg udek kurczaka
25 dag słoniny lub wędzonego boczku
6 cebulek dymek
Przyprawy:
sok z plasterków korzenia świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżeczki czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu ostrygowego lub sos sojowy
2 łyżeczki sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 roztarte zÄ…bki czosnku (dowolnie)
SkórÄ™ i kostki usunąć z udek, miÄ™so pokrajać na kawaÅ‚ki o wymiarach 3 x 4 i 1/2 cm. PrzeÅ‚ożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać rÄ™kÄ…, wstawić do lodówki na noc. Dwie godziny przed przyrzÄ…dzeniem wyjąć. SÅ‚oninÄ™ lub boczek pokrajać na 24 - 30 kwadratów o boku 3 cm. Od cebulek odkroić szczypior - 3 cm przy cebulce. KażdÄ… przeciąć wzdÅ‚uż na pół, rozdzielić. FoliÄ™ aluminiowÄ… pociąć na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki sÅ‚oniny poÅ‚ożyć poÅ›rodku folii, uÅ‚ożyć na nich po kawaÅ‚ku kurczaka i cebulki dymki, przykryć drugim plasterkiem sÅ‚oniny. FoliÄ™ zÅ‚ożyć w trójkÄ…t, wolne brzegi zwinąć w wÄ…ski rulon (1/2 cm), mocno przycisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C. ZwiniÄ™te kawaÅ‚ki kurczaka uÅ‚ożyć jednÄ… warstwÄ… na blasze o niskich bokach. Wstawić do gorÄ…cego piekarnika i piec 15 min. Podawać na gorÄ…co. Proporcje: dla 10-12 osób, na przystawkÄ™