<- KURCZAK SMAŹONY Z BANANAMILista potraw z grupy: Mięso: DróbKURCZAK SOLONY ->

PDF Drukuj

KURCZAK SMAŹONY Z CZOSNKIEM I OGÓRKIEM

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1225 razy.



Kuchnia chińska
20-30 dag piersi kurczaka
1 średni świeży ogórek
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
2 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki rosołu lub wody
1/2 białka
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
2 cebule dymki
3 łyżki oleju
2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
1 łyżka wody

Mięso pokrajać w kostkę o boku 1 i 1 /2 cm, posypać łyżeczką soli, pieprzem, łyżeczkami mąki ziemniaczanej, wlać białko, wymieszać ręką. Nieobrany ogórek pokrajać w 1 i 1/2 cm kostkę. Pozostałą mąkę ziemniaczaną połączyć z 2 łyżkami rosołu. Cebulę pokrajać w 5 cm kawałki. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać, dodać plasterki świeżego imbiru (imbir w proszku dodać z mięsem), mieszając smażyć przez 15 sek, wybrać łyżką cedzakową. Mięso włożyć do oleju w patelni (posypać imbirem w proszku), mieszając smażyć 45 sek, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić, zmniejszyć płomień. Smalec dodać do oleju, w którym smażono mięso kurczaka, dołożyć czosnek, smażyć 15 sek na średnim ogniu nie przerywając mieszania. Wsypać pokrajane ogórki, posolić ( 1/2 łyżeczki) i posypać pieprzem, mieszając smażyć minutę, wlać wódkę i sos sojowy, dodać cebulę dymkę, zamieszać, włożyć mięso, mieszając smażyć minutę. Wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną rosołem i olej sezamowy, mieszając smażyć 15 sek. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw lub zupą


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności