<- Kaczka duszonaLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka duszona w sosie kaparowym ->

PDF Drukuj

KACZKA DUSZONA W POMARAŃCZACH

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1560 razy.



Kuchnia chińska
młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju sojowego
4 obrane małe cebule, przepołowione
2 łyżki czystej wódki, winiaku lub brandy
1 pomarańcza
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
2 gałązki zielonej pietruszki
PÅ‚yn do smarowania:
1 łyżka miodu
2 łyżki czystej wódki
3 łyżki octu (6%)
Sos do duszenia:
3 kwaśne pomarańcze lub 1 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
1 łyżka soku cytrynowego
2 szklanki wywaru kaczego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
Zagęszczacz:
łyżki likieru pomarańczowego lub czystej wódki
1 łyżka rosołu lub wody
około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej

MrożonÄ… kaczkÄ™ wÅ‚ożyć do lodówki na 24-36 godz. do caÅ‚kowitego rozmrożenia. GodzinÄ™ przed przyrzÄ…dzeniem wyjąć, zostawić w temperaturze pokojowej. Odciąć koÅ„ce skrzydeÅ‚ek i szyjkÄ™. Usunąć tÅ‚uszcz przy otworze brzusznym i szyi. OdciÄ™te części (i podroby) wypÅ‚ukać i zalać 3 szklankami wody zagotować na maÅ‚ym ogniu do wyparowania trzeciej części pÅ‚ynu. Wywar odstawić. Powinno go być 2 szklanki. Duży garnek wody zagotować. KaczkÄ™ mocno przycisnąć dÅ‚oÅ„mi, aż koÅ›ci piersiowe pÄ™knÄ…, wÅ‚ożyć jÄ… do wrzÄ…cej wody, doprowadzić do zagotowania, obrócić, jeszcze raz zagotować. Po zagotowaniu natychmiast wyjąć, przeÅ‚ożyć do cedzaka, opÅ‚ukać gorÄ…cÄ… wodÄ…. OsÄ…czyć osuszyć z wierzchu i od wewnÄ…trz Å›ciereczkÄ…. Wsypać sól i pieprz do otworu brzusznego. SkÅ‚adniki do smarowania zamieszać w rondelku, postawić na maÅ‚ym ogniu, mieszać do poÅ‚Ä…czenia. KaczkÄ™ dwukrotnie posmarować równomiernie pÅ‚ynem. KaczkÄ™ powiesić za skrzydÅ‚a w przewiewnym, chÅ‚odnym miejscu, zostawiÄ™ na noc. Można jÄ… też wÅ‚ożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C, piec aż skórka nabierze zÅ‚otego koloru, wyjąć. Tymczasem zetrzeć skórkÄ™ z 1/2 pomaraÅ„czy wycisnąć sok z dwóch owoców. Dodać sok i startÄ… skórkÄ™ do pozostaÅ‚ych skÅ‚adników sosu do duszenia, dokÅ‚adnie wymieszać, odstawić. MaÅ‚Ä… brytfannÄ™ postawić na dużym ogniu, mocno podgrzać, wlać 2 Å‚yżki oleju, wsypać cebulÄ™, mieszajÄ…c smażyć aż stanie siÄ™ zÅ‚ota. Wlać alkohol, dodać sos do duszenia, wÅ‚ożyć kaczkÄ™, wszystko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, chochelkÄ… wlać pÅ‚yn do jamy brzusznej, przykryć, dusić 1 1/2 godz., utrzymujÄ…c maÅ‚y ogieÅ„. Ostrożnie wyjąć kaczkÄ™ z brytfanny, przeÅ‚ożyć do miski (Å›rednicy 20 cm) piersiÄ… do doÅ‚u. Nożycami do drobiu rozciąć wzdÅ‚uż grzbietu, usunąć wszystkie koÅ›ci tak, aby jak najmniej uszkodzić miÄ™so. Przykryć miskÄ™, wstawić do lodówki. Sos przestudzić i też wstawić do lodówki. GodzinÄ™ przed podaniem zebrać tÅ‚uszcz z sosu, wlać 2 Å‚yżki sosu do miski z kaczkÄ…. PrzykrytÄ… miskÄ™ z kaczkÄ… wstawić do nagrzanego piekarnika (150 °C) na 20-30 min. Sos podgrzać, przecedzić, doprowadzić do zagotowania na Å›rednim ogniu, zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, trzymać na maÅ‚ym ogniu. Zamieszać skÅ‚adniki do zagÄ™szczenia, wlać do sosu, ciÄ…gle mieszajÄ…c podgrzewać aż stanie siÄ™ gÄ™sty i przezroczysty. Spróbować, w razie potrzeby doprawić do smaku, wlać olej sezamowy i Å‚yżkÄ™ oleju sojowego, zamieszać. KaczkÄ™ wyjąć z piekarnika, odkryć. MiskÄ™ z ptakiem przykryć okrÄ…gÅ‚ym półmiskiem, energicznym ruchem odwrócić tak, aby kaczka znalazÅ‚a siÄ™ na półmisku. Kopiec z kaczki polać sosem, przybrać plasterkami pomaraÅ„czy i zieleninÄ…. Proporcje: dla 4 osób, z dodatkiem ryżu


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności