<- Kaczka faszerowana po francuskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka lub kurczak w sosie orzechowym ->

PDF Drukuj

KACZKA KANTOŃSKA

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 950 razy.



Kuchnia chińska
młoda kaczka
1 łyżka "pięciu przypraw" lub cynamon
4 cebule dymki
3 małe cebule bułeczki na parze: (Man Tou)
Płyn do smarowania:
3 łyżki octu (5%)
2 łyżki czystej wódki
1 łyżka miodu
Sos do kaczki:
1 łyżka oleju
2 roztarte ząbki czosnku
3 łyżki sosu hoisin lub powidła śliwkowe
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
2 łyżki wywaru l lub wody
1 łyżka sosu sojowego (dowolnie)

Mrożoną kaczkę wstawić do lodówki do całkowitego rozmrożenia na 24 - 36 godz. Skrzydełka i połowę szyjki odciąć. Tłuszcz przy jamie brzusznej i szyi usunąć. Duży, głęboki garnek napełnić do połowy wodą, doprowadzić do zagotowania. Włożyć ptaka do gorącej wody, wyłączyć gaz, kaczkę obrócić, doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawić z ognia, zostawić ptaka w gorącej wodzie na 5 minut. Przełożyć do cedzaka, opłukać tłuszcz ze skóry gorącą wodą. Czystą ściereczką osuszyć kaczkę z wierzchu i od wewnątrz. Wnętrze kaczki natrzeć "pięcioma przyprawami" lub cynamonem, włożyć cebule dymki, bez szczypioru, spiąć wykałaczkami lub zeszyć. Ocet, wódkę i miód wlać do rondelka, mieszając trzymać na małym ogniu aż składniki połączą się, dwukrotnie posmarować kaczkę. Ptaka powiesić za szyję w przewiewnym chłodnym miejscu, zostawić do wyschnięcia na 10 -12 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 C. Kaczkę ułożyć grzbietem do dołu na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 15 min, obrócić, piec dalsze 15 min. Zmniejszyć temperaturę do 190 C, piec kaczkę grzbietem do góry 30 min, obrócić i piec dalsze 30-40 min. Kaczka winna być upieczona, a skórka ciemnozłota i chrupiąca. Tymczasem wlać olej do gorącego rondelka, włożyć czosnek, smażyć 15 min na średnim ogniu, dodać pozostałe składniki sosu do kaczki, mieszając podgrzewać do połączenia i zagotowania. Przelać gorący sos na dwa małe talerzyki. Szczypior pokrajać w 1 cm kawałki, każde piórko przeciąć, wzdłuż na pół, cebule pokroić wzdłuż w plasterki. Kaczkę wyjąć z piekarnika usunąć wykałaczki lub nitkę. Trzymać kaczkę za szyję, aby wyciekł płyn. Ostrym nożem wyciąć 24 małe kawałki chrupiącej skórki. Ułożyć skórkę na gorącym półmisku. Tak samo postąpię z mięsem. Na stole ustawię półmisek z mięsem i skórką, talerzyki z sosem i cebulą. Goście kładą kawałki skórki i mięsa na połówki bułki gotowanej na parze, smarują 1/2 - 1 łyżeczki sosu, obkładając cebulą i szczypiorkiem składają na pół jak kanapkę. Proporcje: dla 3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności