<- Kaczka faszerowana po francuskuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka lub kurczak w sosie orzechowym ->

PDF Drukuj

KACZKA KANTOŃSKA

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1546 razy.



Kuchnia chińska
młoda kaczka
1 łyżka "pięciu przypraw" lub cynamon
4 cebule dymki
3 małe cebule bułeczki na parze: (Man Tou)
PÅ‚yn do smarowania:
3 łyżki octu (5%)
2 łyżki czystej wódki
1 łyżka miodu
Sos do kaczki:
1 łyżka oleju
2 roztarte zÄ…bki czosnku
3 łyżki sosu hoisin lub powidła śliwkowe
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
2 łyżki wywaru l lub wody
1 łyżka sosu sojowego (dowolnie)

MrożonÄ… kaczkÄ™ wstawić do lodówki do caÅ‚kowitego rozmrożenia na 24 - 36 godz. SkrzydeÅ‚ka i poÅ‚owÄ™ szyjki odciąć. TÅ‚uszcz przy jamie brzusznej i szyi usunąć. Duży, gÅ‚Ä™boki garnek napeÅ‚nić do poÅ‚owy wodÄ…, doprowadzić do zagotowania. WÅ‚ożyć ptaka do gorÄ…cej wody, wyÅ‚Ä…czyć gaz, kaczkÄ™ obrócić, doprowadzić jeszcze raz do zagotowania, garnek zestawić z ognia, zostawić ptaka w gorÄ…cej wodzie na 5 minut. PrzeÅ‚ożyć do cedzaka, opÅ‚ukać tÅ‚uszcz ze skóry gorÄ…cÄ… wodÄ…. CzystÄ… Å›ciereczkÄ… osuszyć kaczkÄ™ z wierzchu i od wewnÄ…trz. WnÄ™trze kaczki natrzeć "piÄ™cioma przyprawami" lub cynamonem, wÅ‚ożyć cebule dymki, bez szczypioru, spiąć wykaÅ‚aczkami lub zeszyć. Ocet, wódkÄ™ i miód wlać do rondelka, mieszajÄ…c trzymać na maÅ‚ym ogniu aż skÅ‚adniki poÅ‚Ä…czÄ… siÄ™, dwukrotnie posmarować kaczkÄ™. Ptaka powiesić za szyjÄ™ w przewiewnym chÅ‚odnym miejscu, zostawić do wyschniÄ™cia na 10 -12 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. KaczkÄ™ uÅ‚ożyć grzbietem do doÅ‚u na ruszcie piekarnika leżącym na tacce, piec 15 min, obrócić, piec dalsze 15 min. Zmniejszyć temperaturÄ™ do 190 °C, piec kaczkÄ™ grzbietem do góry 30 min, obrócić i piec dalsze 30-40 min. Kaczka winna być upieczona, a skórka ciemnozÅ‚ota i chrupiÄ…ca. Tymczasem wlać olej do gorÄ…cego rondelka, wÅ‚ożyć czosnek, smażyć 15 min na Å›rednim ogniu, dodać pozostaÅ‚e skÅ‚adniki sosu do kaczki, mieszajÄ…c podgrzewać do poÅ‚Ä…czenia i zagotowania. Przelać gorÄ…cy sos na dwa maÅ‚e talerzyki. Szczypior pokrajać w 1 cm kawaÅ‚ki, każde piórko przeciąć, wzdÅ‚uż na pół, cebule pokroić wzdÅ‚uż w plasterki. KaczkÄ™ wyjąć z piekarnika usunąć wykaÅ‚aczki lub nitkÄ™. Trzymać kaczkÄ™ za szyjÄ™, aby wyciekÅ‚ pÅ‚yn. Ostrym nożem wyciąć 24 maÅ‚e kawaÅ‚ki chrupiÄ…cej skórki. UÅ‚ożyć skórkÄ™ na gorÄ…cym półmisku. Tak samo postÄ…piÄ™ z miÄ™sem. Na stole ustawiÄ™ półmisek z miÄ™sem i skórkÄ…, talerzyki z sosem i cebulÄ…. GoÅ›cie kÅ‚adÄ… kawaÅ‚ki skórki i miÄ™sa na połówki buÅ‚ki gotowanej na parze, smarujÄ… 1/2 - 1 Å‚yżeczki sosu, obkÅ‚adajÄ…c cebulÄ… i szczypiorkiem skÅ‚adajÄ… na pół jak kanapkÄ™. Proporcje: dla 3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności