Kuchnia chińska
Około 1 szklanki mięsa z kaczki pokrojonego w 5 x 2 1/2 cm plasterki
3 małe pory
3 plasterki świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki rosołu lub wody
2 łyżki musztardy
Odciąę zielone liście porów, dokładnie wypłukaę pory pod bieżącą wodą, osączyć, pokrajać w 2 1/2 cm kawałki. Imbir pokrajać w paseczki. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać świeży imbir (imbir w proszku dodać z mięsem) i sól, mieszając smażyć 10 sek na dużym ogniu. Włożyć mięso (i imbir w proszku), mieszając smażyć je minutę. Wyjąć łyżką cedzakową, odstawić. Wlać na patelnię pozostały olej, rozgrzać, dodać pory i czosnek, mieszając smażyć 1 1/2 min, wybrać łyżką cedzakową. Włożyć smalec, stopię, wlać sos sojowy i rosół, dodaę cukier, mieszając doprowadzię do zagotowania, włożyć mięso, zamieszać, dodać pory, wymieszać przez podrzucanie. Przełożyć na gorący talerz, posmarować musztardą. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą