Kuchnia chińska
kaczka o wadze 2 kg
2 szklanki jasnego piwa
3 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki czystej wódki
1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 mała cebula dymka
2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu
Oczyszczoną kaczkę włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min, zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 godz. Wyjąć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski. Zebrać tłuszcz z wywaru, usunąć imbir i cebulę. Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć. Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godz. Podawać potrawę na gorąco.
Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub makaronem