<- Potrawka z podróbek gęsich lub kaczych z grzybamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbPoulet marengo ->

PDF Drukuj

POTRAWKA Z SERC LUB ŹOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 807 razy.



40 dag serc lub żołądków drobiowych
40 dag warzyw mieszanych, listek laurowy,
1I4 szklanki śmietanki (9% tłuszczu)
4 łyżki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiem
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Serca lub żołądki umyć, oczyścić, usunąć błonki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem listka laurowego i pokrajanego czosnku. Nastawić do gotowania. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w makaronik lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dodać do gotujących się podrobów wówczas, gdy są prawie miękkie. Ugotować do miękkości. Podroby wyjąć z wywaru. Gdy nieco przestygną, pokrajać w plasterki, włożyć do rondelka, oprószyć pieprzem, dodać odcedzone warzywa i śmietankę. Dusić kilka minut pod przykryciem. Wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną pietruszką z koperkiem. Podawać z ziemniakami puree (1-1 i 1/2 łyżki na porcję) i z surówką z zielonej sałaty.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności