<- Rozbieranie drobiuLista potraw z grupy: Mięso: DróbSałatka z kurczaka chieng mai ->

PDF Drukuj

RYŹ W SKORUPIE

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 653 razy.



40 dag ryżu,
1/2 średniego kurczaka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
25 dag mięsa z królika,
4 jaja,
8 dag smalcu lub margaryny,
3-4 średnie pomidory,
nać pietruszki

W garnku o grubym dnie zagrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso królika, podzielonego na cząstki kurczaka, podsmażyć i wyjąć na talerz. Na tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pomidory i mięso. Dusić pod przykryciem. Po 20 min wrzucić umyty ryż i dolać 1 l wrzącej wody. Zdjąć pokrywę i gotować na silnym ogniu przez kolejne 20 min. Odstawić, ułożyć na wierzchu nać pietruszki i wlać roztrzepane jaja. Wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika (200C). Gdy jaja się zetną i zrumienią, tworząc skorupę - podawać z przyrządzoną na ostro zieloną sałatą.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności