<- Kaczka z ananasem i czeresniamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka z brzoskwiniami ->

PDF Drukuj

Kaczka z brukwią 20 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 857 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 młoda kaczka (około 1 kg)
1 brukiew
6 łyżek oleju (np. sojowego)
2-3 szklanki wody
3 kawałki cukru
na czubek noża kwasu cytrynowego lub sok z cytryny
kilka kropel olejku pomarańczowego
szczypta tymianku lub macierzanki
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną brukiew pokroić na duże kawałki, np. ósemki. Rozgrzać w szybkowarze olej, obrumienić na nim kaczkę, następnie wrzucić 2 kawałki cukru, brukiew, tymianek, posolić i popieprzyć, wlać wodę z rozpuszczonym kwaskiem i olejek pomarańczowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przez kilka minut po otwarciu szybkowaru odparowywać nadmiar płynu. Sprawdzić smak, być może trzeba będzie dodać nieco olejku pomarańczowego.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności