<- Kaczka z brzoskwiniamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka z czarna pasta fasolowa ->

PDF Drukuj

Kaczka z brzoskwiniami 30 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 737 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 młoda kaczka (około 1,5 kg)
4 dag tłuszczu
0,5 kieliszka rumu lub ratafii
15 dag cebuli
0,5 szklanki rosołu lub wody
50 dag brzoskwiń
1 łyżeczka mąki kartoflanej
1 płaska łyżeczka cukru
cynamon, imbir
sól i majeranek do smaku
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
1 łyżka masła

Sprawioną kaczkę natrzeć solą z majerankiem na zewnątrz i wewnątrz i obsmażyć w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną oczyszczoną cebulę, wlać rosół i zamknąwszy szybkowar dusić 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć obrane ze skórki, podzielone na pół i posypane cukrem brzoskwinie, a we wkładce nieperforowanej (lub np. w misce emaliowanej) wstawić ryż zalany osoloną wodą z dodatkiem masła. Szybkowar ponownie zamknąć i ogrzewać teraz 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wyjąć wkładkę z ryżem, kaczkę i brzoskwinie wyłożyć na półmisek, a sos zagęścić mąką kartoflaną z odrobiną wody, dodając do niego rum, po szczypcie cynamonu i imbiru. Podawać z ryżem po polaniu sosem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności