<- Kura w papryceLista potraw z grupy: Mięso: DróbKura w potrawce z warzyw 35 min ->

PDF Drukuj

Kura w pomidorach 35 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1215 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 nietłusta kura
10 dag cebuli
5 dag tłuszczu (np. smalcu)
40 dag świeżych lub mrożonych pomidorów
4 dag sera tylżyckiego lub trapistów
2-3 łyżki mąki
3 dag masła
1 łyżka siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)
sól
pieprz
kwasek cytrynowy i cukier do smaku
1 szklanka ryżu
2 szklanki wody osolonej
kawałek masła

Sprawioną kurę nasolić na godzinę przed obróbką termiczną. Potem ją pokroić na kawałki, oprószyć mąką, obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić pokrojoną, oczyszczoną cebulę, również zrumienić. Włożyć podroby, wlać 2 szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, dodać do kury pokrojone w plastry pomidory, oprószyć pieprzem. We wkładce nieperforowanej wstawić do szybkowaru zalany osoloną wodą ryż, położyć na nim kawałek masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otworzeniu szybkowaru wyjąć wkładkę z ryżem i kawałki kury, zawartość zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić białą zasmażką z łyżki mąki i 3 dag masła, solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Kurę polać sosem, podawać z ryżem polanym stopionym masłem i posypanym tartym serem tylżyckim.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności