<- KURCZĘ "ZIOŁOWE" PIECZONE W FOLIILista potraw z grupy: Mięso: DróbKURCZĘ DUSZONE W CEBULI ->

PDF Drukuj

Kurczę dietetyczne na parze 25 min

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 714 razy.



Kuchnia z szybkowaru
1 kurczę (1-1,5 kg)
10-12 młodych gałązek estragonu
2 szklanki wody 2 kostki maggi
50 dag marchwi
sól i pieprz do smaku

Sprawione kurczę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, powbijać w nie w różnych miejscach gałązki estragonu, włożyć do perforowanej wkładki. Obok kurczęcia ułożyć oczyszczoną, lecz niekrojoną marchew. Wlać na dno szybkowaru wodę, wrzucić kostki maggi, wstawić wkładkę z kurczęciem i marchwią tak, by nie dotykała wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z surowym roztopionym masłem lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.
Uwaga. jeśli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podać dowolną surówkę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności