Kuchnia z szybkowaru
1 kurczę (około 1 kg)
6 dag masła
5 dag innego tłuszczu
1 czerstwa kajzerka
0,5 szklanki mleka
2 jaja
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sprawione kurczę natrzeć solą wewnątrz i zewnątrz. Przygotować nadzienie. W tym celu zemleć w maszynce lub zmiksować namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, masło utrzeć z żółtkami, połączyć z bułką i natką pietruszki, posolić i popieprzyć, wymieszać ze sztywno ubitą pianą. Nadzieniem tym wypełnić luźno kurczę, zaszyć lub spiąć dokładnie szpilkami otwór. Kurczę obrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wlać 0,5 szklanki wody, zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.