<- Pieczona kaczkaLista potraw z grupy: Mięso: DróbPieczone kurczęta ->

PDF Drukuj

Pieczona kaczka nadziewana ziemniakami

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 765 razy.



Młoda kaczka
3-.4 gotowane ziemniaki
żołądek
serce i wątróbki kacze
2 cebule
pół łyżeczki mielonego kminku
szczypta majeranku
5 dag masła lub margaryny
jajko
łyżka tartej bułki
kilka łyżek śmietany
sól

Tuszkę kaczki po oczyszczeniu dobrze wypłukać, natrzeć solą i kminkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Źołądek i serce ugotować. Gotowane ziemniaki i podróbki przepuścić przez maszynkę, dodając surową wątróbkę. Do masy dodać: jajko, majeranek, sól, tartą bułkę oraz przesmażoną w tłuszczu, drobno posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić tuszkę i zaszyć ją białą nicią. Skórkę natrzeć masłem lub margaryną. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, polać filiżanką gorącej wody i piec ok.1,5 godz., polewając często wytworzonym sosem. Na 5 min przed zakończeniem pieczenia polać kaczkę kilkoma łyżkami śmietany. Podawać z połówkami jabłek lub śliwek, krótko podsmażonymi na tłuszczu. Można też dodać owoce do tej samej blaszki, w której piecze się kaczka, na 10-15 min przed ukończeniem pieczenia.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności