<- Kura pieczona a la RadziwiłłLista potraw z grupy: Mięso: DróbKura pieczona z jabłkami i borówkami ->

PDF Drukuj

Kura pieczona w glinie na ognisku

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1262 razy.



Kura
Sól
kilka kilogramów gliny
kilka kamieni
drewno

Z kury usunąć wnętrzności, opłukać wnętrze i natrzeć solą. Nieoskubaną oblepić dość grubo gliną, ułożyć na kamieniach i pod nimi rozpalić ogień. Po 1 godz. glinę obtłuc (odejdzie z piórami) i - pieczyste gotowe. W ten sam sposób można też przygotować świeżo złowioną rybę; do wewnątrz jamy brzusznej daje się trochę posiekanego selera, kilka gałązek kopru i jagód jałowca. Rybę piecze się przez 15-20 min.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności