ZajÄ…ca sprawić, Å›ciÄ…gnąć skórÄ™ i usunąć wnÄ™trznoÅ›ci. OpÅ‚ukać, zalać piwem i odstawić w chÅ‚odne miejsce na 2 dni. Po tym czasie zajÄ…ca wyjąć, odciąć tzw. przody i przeznaczyć do innych celów (np. do pasztetu). ResztÄ™ tuszki, tj. część grzbietowÄ… i tyÅ‚, naszpikować posolonÄ… sÅ‚oninÄ…, natrzeć solÄ… i pieprzem, po czym obsmażyć w rozgrzanej margarynie. PrzeÅ‚ożyć do brytfanny, podlać rosoÅ‚em, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, podlewajÄ…c od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy zajÄ…c bÄ™dzie miÄ™kki, wlać Å›mietankÄ™, chwilÄ™ jeszcze trzymać w piekarniku i przeÅ‚ożyć na ogrzany półmisek. Jako dodatki podaje siÄ™ purée ziemniaczane, saÅ‚atkÄ™ z czerwonej kapusty i kompot z borówek.