<- ?Civet de livre? (potrawka z zająca)Lista potraw z grupy: Mięso: DziczyznaBażanty pieczone ->

PDF Drukuj

Bażant w potrawce

Dodano: 2010-01-01 14:42:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 723 razy.



Kuchnia włoska
1 bażant i jego wątroba
40 g masła
40 g słoniny
1 solona sardela (anchois)
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mąki
4 łyżki wina marsala
2 liście laurowe
2 goździki
1 kawałek laski cynamonu
2 ziarnka jałowca
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka szałwii
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
sól
pieprz

Bażanta, który kruszał przynajmniej 4 dni umyć, obłożyć pierś plasterkami słoniny i obwiązać. W odpowiednio dużym rondlu obsmażyć bażanta dodając rozmaryn, liście laurowe, szałwię, goździki, cynamon, jałowiec, masło, sól i pieprz. Kiedy mięso się zrumieni do rondla włożyć drobno pokrojone składniki: wątrobę bażanta, sardelę wcześniej odsoloną i oczyszczoną z ości, czosnek i natkę pietruszki, a następnie zalać winem. Dusić do miękkości. Wywar odlać, zebrać tłuszcz, sos przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla z bażantem. Gotową potrawę skropić winem i podawać na gorąco.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności