Kuchnia z szybkowaru
Comber i udka z 1 królika,
1 łyżka mąki,
1 łyżka tłuszczu,
1 szklanka śmietany;
sól do smaku;
0,5 szklanki wody
Zalewa.
1 szklanka wody,
0,25 szklanki octu 6-procentowego,
2 cebule,
7-10 ziaren pieprzu,
7-10 ziaren ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
2 goździki
Na 1-2 dni przed przyrządzeniem królika zrobić zalewę, obłożyć mięso plastrami cebuli, umieścić w zalewie i postawić w chłodzie. Tuż przed pieczeniem wyjąć mięso z zalewy, osuszyć w ściereczce, natrzeć solą i oprószyć mąką. Obrumienić w szybkowarze na tłuszczu, wlać wodę, zamknąć szybkowar. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru wlać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować. Podawać z kartoflami i buraczkami.