<- RumsztykLista potraw z grupy: Mięso (różne)Ruskie pierogi z serem lub marmeladą z jabłek ->

PDF Drukuj

RUMSZTYK Z KONINY

Dodano: 2010-01-01 14:43:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1160 razy.



60 dag koniny (polędwica lub zrazowa)
sok cytrynowy
20 dag cebuli
2 zÄ…bki czosnku
1 łyżka suszonej pokruszonej bazylii
sól
pieprz

MiÄ™so oczyÅ›cić z bÅ‚on i Å›ciÄ™gien, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek włókien w plastry, zbić starannie tÅ‚uczkiem, uformować nożem owalne, cienkie pÅ‚aty. Każdy pÅ‚at natrzeć przeciÅ›niÄ™tym przez praskÄ™ czosnkiem i rozkruszonÄ… bazyliÄ…, skropić sokiem z cytryny. UÅ‚ożyć je na pÅ‚askim talerzu jeden na drugim, przykryć, postawić w lodówce na 1 godz. CebulÄ™ obrać, opÅ‚ukać, pokrajać w półkrążki, posolić, ogrzewać na suchej patelni mieszajÄ…c od czasu do czasu, aż zacznie siÄ™ rumienić. Wówczas podlać 2-3 Å‚yżkami wrzÄ…cej wody i w dalszym ciÄ…gu ogrzewać mieszajÄ…c, aż pÅ‚yn odparuje, a cebula stanie siÄ™ jednolicie zabarwiona na ciemnożółty kolor i sucha. Na patelni do smażenia bez tÅ‚uszczu obrumienić przygotowane rumsztyki po obu stronach, skropić wodÄ… i ogrzewać pod przykryciem kilka minut, oprószyć solÄ… i pieprzem. Usmażone rumsztyki uÅ‚ożyć na ogrzanym półmisku, kÅ‚adÄ…c na każdej porcji odpowiedniÄ… ilość cebuli. Podawać z dodatkiem zimnych sosów, przyrzÄ…dzonych na bazie pomidorów, z ziemniakami purée, warzywami gotowanymi i surówkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności