<- Kawa ananasowaLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweKawa biała zbożowa ->

PDF Drukuj

Kawa biała z mieszanki

Dodano: 2010-01-01 14:45:41
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1222 razy.



2-3 dag kawy ziarnistej
3/4 litra mleka pełnego lub śmietanki 10 procentowej
1 łyżka mieszanki zbożowej
1/2 litra wrzącej wody
10 dag cukru

Zagotować wodę, na wrzącą wodę wsypać mieszankę zbożową i gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na końcu wsypać do wywaru drobniutko zmieloną kawę, przykryć i zaraz odstawić. Zagotować mleko, do mleka dolać gorący wywar kawy, starannie odcedzony. Kawę wlać do ogrzanego dzbanka i natychmiast podawać, zanim zapach się ulotni. Można też podawać do stołu osobno napar z kawy i osobno mleko w dzbanuszkach. Kawę rozlewać do filiżanek przy stole. Cukier podawać osobno w cukiernicy. Podawać ze słodkim ciastem drożdżowym lub pieczywem zwykłym z masłem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności