<- NAPÓJ Z POMIDORÓW I ZSIADŁEGO MLEKALista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweNapój z poziomek, agrestu i miodu ->

PDF Drukuj

Napój z porzeczek

Dodano: 2010-01-01 14:45:41
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1152 razy.



40 dag porzeczek czarnych i czerwonych lub czerwonych
20 dag cukru
11/z litra wody
10.dkg lodu konsumpcyjnego)

Porzeczki opłukać, osączyć, oberwać jagody. Zagotować wodę w naczyniu emaliowanym, nieobitym. Do wrzącej wody włożyć jagody, kilkakrotnie zagotować, odcedzić odciskając sok na sicie. Do gorącego wywaru dodać cukier, rozpuścić go mieszając, zlać do garnków kamiennych i oziębić (+12-14 stopni). Napój można podawać z kawałkami lodu konsumpcyjnego. Wtedy dopicia podać słomkę, opakowaną w bibułkę.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności