<- SAŁATKA Z TWAROGU Z PORAMILista potraw z grupy: NabiałSAŁATKA Z TWAROGU Z SELERAMI ->

PDF Drukuj

SAŁATKA Z TWAROGU Z RZODKIEWKĄ LUB RZEPKĄ

Dodano: 2010-01-01 14:53:18
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1222 razy.



30 dag chudego sera twarogowego
2 pęczki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 łyżki drobno pokrajanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
sól
pieprz

Ser powinien być zwarty, niekruszący się. Pokrajać go w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, odcinając liście, z wyjątkiem młodych, środkowych, które trzeba zostawić. Oczyszczone rzodkiewki umyć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie piórka, posolić. Rzodkiewki pokrajać w cząstki, listki posiekać. Listki rzodkiewek i mniszka wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Pokrajany ser wyłożyć na salaterkę, dookoła obłożyć rzodkiewką lub utartą na tarce rzepką. Wszystko posypać szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Od razu podawać bez dodatków lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tostów.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności