30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strąków czerwonej papryki
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
sól
pieprz,
4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy lub naci pietruszki
Strąki papryki umyć, każdy przekrajać na pół, usunąć nasiona, włożyć do wrzącej wody, gotować pod przykryciem 3-4 min. Odcedzić, a gdy nieco przestygnie, obrać ze skórki, pokrajać w makaronik. Ser pokrajać w kostkę. Musztardę rozetrzeć z oliwą, ucierając dodać soku cytrynowego lub octu owocowego, posolić. Wymieszać ser z papryką, połową zieleniny i przygotowaną zaprawą. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą. Gotową sałatkę wyłożyć na salaterkę, posypać resztą pietruszki lub rzeżuchy. Podawać dodatków lub z ciemnym pieczywem.