50 dag grzybów (prawdziwki),
15 dag kaszy manny,
cebula,
10 dag tłuszczu,
4 jaja,
3 łyżki tartej bułki,
pól szklanki śmietany,
łyżka mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
przyprawa do zup,
pieprz
Grzyby oczyścić, pokrajać na kawałki, a następnie poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę wymieszać i chwilę prużyć pod przykryciem, aby utworzyła się twarda masa. Po ostudzeniu zemleć w maszynce z połową cebuli (resztę pozostawić do sosu), dodać jaja tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Z masy formować podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym; chwilę poddusić. Potrawę przyprawić; podawać z ziemniakami.