Kuchnia portorykańska
6 łyżeczek masła lub oleju jadalnego
1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w plasterki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
6 jaj
drobno posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek
1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz.
2. Ziemniaki układać warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min.
3. Zdjąć pokrywkę i smażyć ziemniaki dalej przez 10 min.
4. Jaja ubić z resztą soli i pieprzu, wlać do. ziemniaków, lekko zamieszać.
5. Smażyć, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewrócić.
6. Podawać omlet przybrany zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, z surówka z sezonowych jarzyn, w sosie, winegret.
Proporcje dla 3--4 osób