<- Sznycelki z marchewki (jarskie)Lista potraw z grupy: Warzywa, owoceSzparagi ->

PDF Drukuj

SZNYCLE JARSKIE

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 992 razy.



50 dag warzyw (marchew, kapusta biała lub włoska, cebula, seler, pory),
2 bułki czerstwe,
pół szklanki mleka,
10 dag kaszy manny,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki tłuszczu,
4 łyżki tartej bułki,
sól,
cukier,
pieprz,
majeranek lub gałka muszkatołowa,
3 jaja

Warzywa oczyścić, pokrajać, zalać wodą i ugotować. Odlać wywar i ostudzić. Następnie warzywa odcisnąć, zemleć w maszynce i ponownie odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić; czerstwe bułki namoczyć i odcisnąć. Całość połączyć, dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i 2 jaja. Masę starannie wyrobić. Formować sznycelki, maczając je w roztrzepanym jaju, obtaczać w tartej bułce i spłaszczyć; smażyć na tłuszczu. Podawać można z sadzonymi jajami i ziemniakami pure.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności