<- Sznycelki z marchewki (jarskie)Lista potraw z grupy: Warzywa, owoceSzparagi ->

PDF Drukuj

SZNYCLE JARSKIE

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1042 razy.



50 dag warzyw (marchew, kapusta biała lub włoska, cebula, seler, pory),
2 bułki czerstwe,
pół szklanki mleka,
10 dag kaszy manny,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki tłuszczu,
4 łyżki tartej bułki,
sól,
cukier,
pieprz,
majeranek lub gałka muszkatołowa,
3 jaja

Warzywa oczyÅ›cić, pokrajać, zalać wodÄ… i ugotować. Odlać wywar i ostudzić. NastÄ™pnie warzywa odcisnąć, zemleć w maszynce i ponownie odcisnąć. CebulÄ™ lekko zrumienić; czerstwe buÅ‚ki namoczyć i odcisnąć. CaÅ‚ość poÅ‚Ä…czyć, dodać kaszÄ™ mannÄ™, mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…, przyprawy i 2 jaja. MasÄ™ starannie wyrobić. Formować sznycelki, maczajÄ…c je w roztrzepanym jaju, obtaczać w tartej buÅ‚ce i spÅ‚aszczyć; smażyć na tÅ‚uszczu. Podawać można z sadzonymi jajami i ziemniakami purée.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności