<- SzpinakLista potraw z grupy: Info - o ....Tabasco ->

PDF Drukuj

Szynki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1997 razy.


Szynki różnią się zasadniczo od siebie w zależności od kraju i klimatu, sposobu karmienia i wagi wieprzaka, wreszcie technologicznej obróbce. Na południu Europy toczy się specjalnie wieprzki do 200 nawet kilogramów, aby otrzymać potem duże kilkukilogramowe szynki. Na Węgrzech specjalnie karmi się wieprzki żołędziami, aby szynki miały lepszy smak. Polacy uprościli hodowlę do ogólnie przyjętych - europejskich i najbardziej ekonomicznych - norm, więc wystarczy tuczyć świnkę do wagi 100-110 kg. Szynka hiszpańska jest bardziej słona, wyczuwany jest posmak saletry, włoska jest delikatniejsza. Jedna i druga musi być krojona cieniutko, jak pergamin, gdyż inczej byłyby niesmaczne. Niemcy słyną z szynki westfalskiej. Półsurowa, znacznie ciemniejsza niż poprzedniczki, ale tak samo krojona. Węgierskie szynki są już inne, gdyż podobnie jak w Polsce; po uwędzeniu trzeba je ugotować. Są tylko znacznie ciemniejsze, bo nad Dunajem mocno się je soli i dłużej wędzi. Szynka czeska jest różowa, delikatna, cienko pokrojona, układa się w piękne płaty. Szynka litewska toczy się w miodzie, i piecze w piecu.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności