<- Warzywne rozmaitościLista potraw z grupy: Warzywa, owoceZapiekana kapusta wloska ->

PDF Drukuj

WIEJSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1127 razy.



Kuchnia chińska
3 średnie chińskie suszone czarne grzybki lub 3 duże obgotowane pieczarki
1/2 kg ziemniaków
1 gałązka zielonej pietruszki
szczypta zmielonej kolendry
1 cebula dymka
5 dag kiełbasy krakowskiej parzonej
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
4 łyżki oleju do smażenia

Suszone grzyby chińskie namoczyć w ciepłej wodzie, aż staną się miękkie. Odciąć trzonki. Odcisnąć sok z kapeluszy, grubo je posiekać. Pieczarki posiekać na większe kawałki. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zlać 1 łyżkę krochmalu. Zieloną pietruszkę i dymkę drobno posiekać, wymieszać ze zmieloną kolendrą. Kiełbasę posiekać na małe kawałki. Kiełbasę włożyć do miski z ziemniakami, dodać sól, pieprz, olej i grzyby, starannie wymieszać, lekko połączyć z cebulą i zieleniną. Średnią patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, rozprowadzić po dnie i bokach, rozgrzać, zmniejszyć płomień, włożyć 1/4 części ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć na placek o grubości 1/2 cm, smażyć do zrumienienia około 3 min, obrócić, smażyć z drugiej strony na ciemnozłoty kolor. Przełożyć na gorący półmisek. Smażyć pozostałe 3 placki, przełożyć na półmisek. Odstawić na 5 min w temperaturze pokojowej. Podawać na ciepło.
Proporcje: dla 4-6 osób, kiedy podajemy inne potrawy


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności