Kuchnia chińska
36 małych pieczarek
sok z jednej cytryny
Marynata:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
2 posiekane małe cebule
2 posiekane gałązki naci kolendry lub zielonej pietruszki i 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozkruszonej kostki rosołowej
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 szklanki oleju
Każdą pieczarkę oddzielnie wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do cedzaka. Dwa litry wody wlać do 4 I garnka, doprowadzić do wrzenia, wlać sok z cytryny, wsypać grzyby, zagotować, natychmiast przelać do cedzaka, odstawić do osączenia. Składniki marynaty starannie wymieszać w dużej misce, najlepiej szklanej. Każdą pieczarkę osuszyć czystą ściereczką, włożyć do marynaty, wymieszać przez podrzucanie, przykryć, wstawić na noc do lodówki, mieszając 2 razy. Podawać na przystawkę z innymi zimnymi potrawami.
Proporcje: dla 9-12 osób - na przystawkę
Uwaga! Nie powinno się trzymać pieczarek w marynacie dłużej niż dwa dni.