<- MARYNOWANE OGÓRKILista potraw z grupy: Warzywa, owoceMarynowane pomidory ->

PDF Drukuj

MARYNOWANE PIECZARKI

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 643 razy.



Kuchnia chińska
36 małych pieczarek
sok z jednej cytryny
Marynata:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
2 posiekane małe cebule
2 posiekane gałązki naci kolendry lub zielonej pietruszki i 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka zmielonej gorczycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozkruszonej kostki rosołowej
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 szklanki oleju

Każdą pieczarkę oddzielnie wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do cedzaka. Dwa litry wody wlać do 4 I garnka, doprowadzić do wrzenia, wlać sok z cytryny, wsypać grzyby, zagotować, natychmiast przelać do cedzaka, odstawić do osączenia. Składniki marynaty starannie wymieszać w dużej misce, najlepiej szklanej. Każdą pieczarkę osuszyć czystą ściereczką, włożyć do marynaty, wymieszać przez podrzucanie, przykryć, wstawić na noc do lodówki, mieszając 2 razy. Podawać na przystawkę z innymi zimnymi potrawami.
Proporcje: dla 9-12 osób - na przystawkę

Uwaga! Nie powinno się trzymać pieczarek w marynacie dłużej niż dwa dni.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności