<- Gołąbki z kaszy gryczanej i seraLista potraw z grupy: Warzywa, owoceGołąbki z kiszonej kapusty ->

PDF Drukuj

Gołąbki z kaszy lub ryżu z mięsem

Dodano: 2010-01-01 17:16:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1210 razy.



1,5 kg kapusty słodkiej w dużej głowie
15 dag kaszy jęczmiennej lub ryżu
2 razy tyle wody, ile ryżu
sól
30 dag wieprzowiny bez kości
5 dag cebuli
4 dag tłuszczu
1 dag grzybów suszonych
pieprz
Sos:
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
(wywar z gołąbków)
sól
3 dag powideł pomidorowych

Przygotować kapustę: kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody w dużym naczyniu i obgotować. Zdjąć z głowy 10 największych liści, w każdym liściu zmiażdżyć tłuczkiem gruby nerw liściowy. Sporządzić nadzienie: odmierzyć kaszę i opłukać. Zagotować 3 razy tyle wody, ile było kaszy, dodać soli, włożyć kaszę i powoli ugotować ją do miękkości. Cebulę pokrajać i lekko zrumienić. Mięso opłukać i zemleć. Miękką kaszę przestudzić, wymieszać z cebulą i surowym mięsem, dodać soli i pieprzu do smaku. Nadzienie podzielić na 10 części i nakładać je do liści kapusty (rozsmarowując). Gołąbki zwijać w grube wałki, zaczynając od nasady. Brzegi liści z boków zawinąć do środka. Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając opłukanymi grzybami. (Z reszty kapusty po poszatkowaniu sporządzić zupę lub jarzynę). Gołąbki zalać wrzącą wodą, oprószyć solą, nakryć i powoli udusić na płycie lub w piekarniku. Jeżeli potrzeba, dodać trochę wody w czasie duszenia. Gdy gołąbki są już zupełnie miękkie, sporządzić sos zasmażany: mąkę lekko zrumienić na tłuszczu, rozprowadzić wywarem z kapusty, zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku (można też dodać powidełka pomidorowe) i sosem tym zalać gołąbki. Podawać z ziemniakami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności