1 kg kapusty cukrowej
50 dag mięsa wieprzowego z kością
5 dag bułki czerstwej
4 dag cebuli
3 dag tłuszczu
1 jajo
sól
pieprz lub papryka
Sos:
5 dag tłuszczu
5 dag mąki
sól
3 dag powidełek pomidorowych
Przygotować kapustę: kapustę opłukać, powoli ugotować w głowach w dużej ilości wody, bez przykrycia. Gdy kapusta jest już miękka, wyjąć ją, ostudzić, obrać z liści, zmiażdżyć tłuczkiem grube nerwy liściowe. Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć; mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę; cebulę drobno pokrajać, zrumienić z tłuszczem; do masy mięsnej dodać bułkę, cebulę, sól, pieprz i jaja, masę wyrobić, podzielić na 10 porcji. Na liście nakładać masę mięsną rozsmarowując. Zawijać wtykając boki liścia do środka. Mniejsze listki łączyć po dwa razem na I porcję. Dno naczynia wyłożyć małymi liśćmi. Kapustę układać ciasno w rondlu zawinięciem pod spód, zalać niedużą ilością wody, nakryć i udusić powoli do miękkości (na niezbyt silnym ogniu). Gdy woda wyparuje, dolewać po trochu sos: Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę lekko przyrumienioną, rozprowadzić ją przecierem pomidorowym i wywarem z kapusty i mięsa, zagotować. Do sosu dodać soli, pieprzu i cukru do smaku, zalać kapustę i nieco poddusić na brzegu kuchni. Podawać z ziemniakami.